Tratamentele complementare de la Sovata ajuta femeile sa aiba mai usor copii sau sa treaca printr-o procedura FIV cu succes.

Tratamentele complementare de la Sovata ajuta femeile sa aiba mai usor copii sau sa treaca printr-o procedura FIV cu succes.

INTERVIU. Infertilitatea în cuplu: cauze și metode de tratament.

Fertilitatea este una dintre principalele probleme cu care se confruntă numeroase cupluri din România. Despre fertilizarea în vitro, dar și despre alte proceduri ce pot favoriza fertilitatea, am stat de vorbă cu dr. Vasilescu George Ștefan, medic primar ginecolog, specialist în infertilitate, medicina reglării fiziologice și medicina antiaging.

 

Care este rata infertilității în România? Sunt cifrele în creștere?

 

Dr. Vasilescu George Ștefan: Un cuplu din 6 cu vârsta partenerului feminin între 18 și 43 ani este afectat de probleme de fertilitate. Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceste probleme sunt rezolvabile, prin metode alopate, alternative sau combinate. De aceea, un termen mai potrivit care să reflecte această situație este cel de hipofertilitate, feminină, masculină sau mixtă. Din păcate, rata hipofertilității este în continuă creștere nu numai în România ci și în întreaga lume.

 

De ce tot mai multe cupluri nu pot avea copii?

 

Dr. Vasilescu George Ștefan:Principalele cauze ale întârzierii apariției unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percepției asupra planificării familiale. Se pare că planurile referitoare la conceperea unui copil au retrogradat pe scara priorităților în viață în detrimentul carierei. Astfel, cu trecerea anilor potențialul fertil scade, sarcina apare mai târziu, riscul de avort crește. În unele cazuri sarcina nu mai apare, acest fapt necesitând intervenția medicilor specializați în acest domeniu. Alte cauze sunt cele legate de inflamații și infecții cronice ale sferei pelvine, netratate corect sau tratate incomplet, cu consecințe asupra calității endometrului sau a permeabilității tubare. La fel, factorii hormonali, cei alimentari și cei legați de stilul de viață pot fi incriminați în întârzierea apariției unei sarcini.

 

De câte tipuri e infertilitatea? 

 

Dr. Vasilescu George Ștefan:Infertilitatea poate fi feminină, masculină sau mixtă. Ea poate fi primară (când nu a mai existat vreo sarcină în trecut) sau secundară (când au mai existat sarcini în trecut). Infertilitatea mai poate fi de cauză (sau cauze) cunoscută/cunoscute sau de origine neprecizată.

 

Ce etape trebuie să urmeze un cuplu care a fost diagnosticat cu infertilitate?

 

Dr. Vasilescu George Ștefan: Pentru diagnostic sunt necesare investigații. Astfel, prima investigație a cuplului care nu poate procrea este spermograma. Apoi se trece la investigarea partenerului feminin: permeabilitatea tubară, evaluarea dezvoltării endometrului pe parcursul dintre 2 menstruații, analizele hormonale de ziua 2 – 3 ale menstruației, cercetarea rezervei ovariene precum și a potențialului ovarelor de a susține o sarcină incipientă. Screeningul funcționării corecte a tiroidei, al riscului trombotic precum și a hormonului lactației trebuie luate în calcul. După precizarea diagnosticului un cuplu are la dispoziție mai multe variante de tratament, în funcție de cauza/cauzele hipofertilității. Stimulare ovariană simplă controlată, inseminare sau fertilizare în vitro. Pentru a crește șansele se recomandă pentru început un tratament pentru creșterea calității spermatice (fitoterapie, acupunctura) și pentru creșterea calității endometrului și a ovocitelor (balneoterapie, fitoterapie, acupunctura).

 

Ce presupune fertilizarea în vitro? Este o procedură accesibilă cuplurilor din România? 

 

Dr. Vasilescu George Ștefan: Fertilizarea în vitro presupune stimularea ovariană pentru maturarea mai multor ovocite (ovule), extragerea lor chirurgicală prin aspirație transvaginală sub anestezie, fecundarea ovocitelor în laborator și crearea astfel a embrionilor. Embrionii stau în incubator 3 – 5 zile după care sunt introduși în uterul pacientei prin metoda de embriotransfer.

Actualmente procedurile FIV sunt partial decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România dar și printr-un program al Primăriei Municipiului București. Decontări parțiale mai sunt și la nivelul clinicilor de profil prin programe private menite să mărească accesibilitatea cuplurilor la aceste terapii. Rata de succes medie a procedurii de FIV care cuprinde toată plaja vârstei feminine care se încadrează la această procedură este de aproximativ 35%. Ea este mai mare în cazul pacientelor până în 35 ani și cu material seminal fără mari probleme de calitate și scade proporțional cu creșterea vârstei pacientelor și cu scăderea calității spermatozoizilor.

 

Unele femei, deși apelează la fertilizarea în vitro, nu pot ține sarcina. Din ce cauză se întâmplă aceste lucruri?

 

Dr. Vasilescu George Ștefan: Cauzele opririi în evoluție a sarcinii sunt diverse. Unele din ele țin de factori genetici (vârsta maternă dar și paternă), inflamatori (endometrite postimplantare), constituționali. De asemenea, insuficiențele progesteronice ale ovarelor în primele 3 luni de sarcină pot provoca întreruperile spontane de sarcină. Riscul mare de trombofilie al pacientelor poate fi în directă relație cu creșterea incidenței opririi în evoluție a unei sarcini. Se mai pot adăuga și alte cauze cum ar fi fumatul, consumul de alcool, stresul peste limitele fiziologice, oboseala, utilizarea în exces a calculatoarelor, telefoanelor, etc.

 

Există și alte proceduri ce pot favoriza fertilitatea? 

 

 

Dr. Vasilescu George Ștefan: Metodele complementare sau alternative au o vechime mai mare decât cele alopate moderne. În cazurile simple de hipofertilitate aceste metode pot constitui singurele „remedii” la care cuplurile pot apela iar în cazurile mai dificile ele constituie terapii pregătitoare care pot mări șansele de reușită. Aceste terapii pot fi grupate în următoarele categorii: homeopatie, api-fitoterapie, balneoterapie, acupunctură.

 

 

Combinația balneoterapie cu nămol sapropelic peloidogen și apa sărată din Lacul Ursu Sovata, fitoterapie și acupunctura pro fertilitate poate aduce un plus de 10 – 15 % la rata de succes a unei fertilizări în vitro sau a unei inseminări intrauterine, sau o rată de succes asemănătoare unei fertilizări în vitro la cazurile ușoare, necomplicate, ale infertilității, ca metode unice de tratament.

Dr.Vasilescu George Ștefan
– Absolvent al Facultății de Medicină Generală Iași, promoția 1987
– Medic specialist Obstetrică Ginecologie din anul 1994
– Medic primar Obstetrică Ginecologie din anul 1998
– Specialist în tratamentul infertilității cuplului
– Competență Europeană în medicină anti aging
– Competență în acupunctura generală și pro fertilitate.

Informatia din website: http://clicksanatate.ro/Interviu-infertilitatea-in-cuplu-cauze-si-metode-de-tratament_0_21307.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.